DAB (Digital Audio Broadcasting)
Godine 1997. počelo je pokusno odašiljanje radijskih programa u digitalnoj tehnici na VHF području, tzv. DAB (engl. Digital Audio Broadcasting). Putem pokusnog odašiljanja DAB-a s odašiljača Sljeme programe Hrvatskog radija (HRT HR1, HRT HR2, HRT HR3) bilo je moguće pratiti na području grada Zagreba, na frekvenciji 227,36 MHz (kanal 12 C). Pokusno odašiljanje DAB-a završeno je krajem veljače 2011. (izvor oiv.hr)
Svakako nas veseli novi početak emitiranja DAB signala koji je veća započeo danas, 20.11.2017. od 10:35. Digitalni audio kao i DVB-T donio je kvalitetno gledanje televizije na naše male ekrane. Ono što nam još nedostaje je digitalna slika u HD ili 4K rezoluciji. Digitalni audio prijenos korak je kvalitetnom prijemu signala i u prijenosu audio signala. Kako su danas manje više svi naši radio prijemnici namijenjeni za prijem analognog radio signala biti će potrebno u dogledno vrijeme spojiti “prilagodni” element ako ćemo htjeti slušati DAB.

U našoj ponudi manjih pojačala i opreme već sada imamo pojačala i antene koja primaju i pojačavaju DAB signal (npr. BO366, DABFM ) u frekvencijskom rasponu od 160-260MHz. Više informacija donosimo nakon testiranja signala.

Na službenim stranicama OIV možete vidjeti dostupnost DAB signala na vašem području.

Za područje Međimurja
Kanal: 9C
Frekvencija: 206.35MHz

Kliknite ovdje i provjerite kartu i sve detalje DAB signala na području Hrvatske.