Pozdrav Gost

OBAVEZNO PROČITATI: Pravila ponašanja na FORUMU

  • 0 Odgovora
  • 4941 Hitova

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

*

Offline admin

  • *****
  • 94
  • admin
1. Upoznajte se sa forumom!
Pročitajte što veći broj starih tema koje su trenutno dostupne na određenom forumu. Posjećujte forum tjedan ili dva da biste stekli utisak o čemu je uopće riječ i koja su sve mišljenja zastupljena.

2. Pišite malim slovima! 
Na forumima, i općenito u razgovorima na internetu, teži se pisanju malim slovima, jer korištenje VELIKIH SLOVA označava LJUTNJU i VIKANJE. ako baš nemate potrebu vikati na nekoga, pišite malim slovima.

3. Ne ponavljajte teme!
Prije nego što postavite pitanje, provjerite da li je o tome već bilo riječi na forumu! Čest je slučaj da novi članovi, odmah nakon registracije, postave pitanje koje je ranije već bilo postavljeno. Zbog toga im poruka bude obrisana, ili budu izloženi gnjevu članova koji ne vole takvu vrstu poruka. Upotrijebite pretragu po ključnim pojmovima da biste provjerili da li je neka tema već obrađena na forumu.

4. Pomozite da Vam pomognemo!
Ukoliko tražite pomoć oko nekog problema, molimo Vas da učinite sve što je u Vašoj moći kako biste olakšali posao ljudima čiju pomoć očekujete. To ćete učiniti na sljedeći način: iz poruke isključite sve što nema veze sa problemom, a detaljno objasnite sve što je direktno ili posredno povezano sa istim!

5. Pišite kvalitetno i ozbiljno!
Ne pišite poruke nepovezano, tek da i Vi nešto kažete! Ako tražite pomoć, budite precizni. Izložite točno šta očekujete da se dogodi, šta se u stvari dogodilo i iznesite sve relevantne detalje. Ukoliko odgovarate na nečiju temu ili pitanje, odvojite nekoliko minuta i dobro razmislite šta ćete napisati, provjerite da li ste zaista u pravu i imate li dokaza za svoju tvrdnju. Ne zbijajte šale kada tome nije mjesto u ozbiljnoj diskusiji (a najčešće nije).

6. Ne tražite da Vam netko radi domaći zadatak!
Prvo prelistajte cijeli forum, pretražite sve, ukoliko tema nije obrađena tek onda postajte ono što vam treba. Nemojte shvatiti to kao domaći zadatak admina ili moderatora!!!

7. Izaberite pravi forum za svoju temu!
Ne postavljajte pitanja u pogrešnim podforumima. To je stvar koja vjerojatno najviše izluđuje članove, koji su uglavnom opredijeljeni za nekoliko specifičnih podforuma koje isključivo prate na cijelom forumu.Svoje pitanje točno postavite na svoje mjesto, ukoliko se radi o prijemnicima onda u tom podforumu, ukoliko se radi o camovima onda u njihovom podforumu, I tako dalje.

8. Ne budite nestrpljivi!
Ne budite nestrpljivi! Postoji velika mogućnost da odmah po postovanju dobijete odgovor ali isto tako da na odgovor pričekate malo duže, u zavisnosti od slobodnog vremena članova i njihovog znanja.Osobe koje ovdje provode vrijeme morate razumijeti I shvatiti kao osobe koje ovo rade iz hobija!

9. Pazite kome vjerujete !
Ne vjerujte prvom odgovoru kojeg dobijete. Pričekajte neko vrijeme dok se više upućenih osoba ne uključi u diskusiju i da svoje mišljenje o problemu.Moguće da ćete ponekad sami morati izabrati pravu opciju iz spektra ponuđenih odgovora, nakon što razmotrite sve iznešene argumente. Potrebno je da nekoliko dana pratite poruke osoba koje nude odgovore na Vaš problem, i tako ćete steći pravi uvid u to koga treba poslušati, a tko priča bez veze. 

10. Pazite koga ispravljate i kome govorite kako nije u pravu!
Šta god da radite, ne pokušavajte ispraviti bilo koga, osim ako ste 100% sigurni da ste u pravu, a da druga osoba griješi,čak i tada radite to na kulturan način.Protiv takvih postupaka, koji su čest uzrok besmislenih svađa po forumima, moraju se boriti moderatori, ali i sami korisnici foruma moraju biti obazrivi prilikom svog izražavanja! Ukoliko niste potpuno sigurni da li netko griješi, bolje zatražite od te osobe da objasni svoje mišljenje ili rješenje problema. Zbog prazne priče moguće je da će Vas ljudi sa foruma početi ignorirati , ukoliko ne budete djelovali dovoljno ozbiljno. Ne volimo neozbiljne članove! 

11. Upload centar!
Pazite na upload,postavljajte fajlove koji su provjereni od drugih ili ste ih sami testirali.
Skenirajte fajlove antivirusom, jer biste u protivnom mogli zaraziti korisnike koji skinu zaraženi fajl. 

12. I članovi sa običnom modemskom vezom pristupaju forumu!
Na sve više foruma članovi u potpis stavljaju slike,ili animirane gifove. To troši bandwith servera na kojemu se vrti forum, ali i produljuje vrijeme otvaranja stranice, šta članovima sa sporijom vezom pravi neprijatnosti u korištenju foruma.Stoga Vas molimo da ne stavljate slike ili animirane gifove u potpis, jer će biti obrisani. 

13. Jezik!
Iako je ovaj forum u vlasništvu hrvatske firme, ovdje se okupljaju i članovi drugih nacionalnosti i jezika. Stoga nemojte se obazirati na jezik kojim neki član govori, već mu rađe pomozite i odgovorite na postavljeno pitanje. 

14. Rješenje problema!
Događa se da neki član postavi pitanje na forum, ali prije (ili nakon) dobivenog odgovora kaže da je riješio problem. Molimo da (ako to već radite) napišete kako ste riješili problem, da bi i drugi članovi imali koristi od toga. 

15. Bez političkih i vjerskih tema!
Strogo je zabranjeno pokretati političke i vjerske teme! Svaka rasprava na nacionalnoj, vjerskoj i političkoj osnovi biti će trenutno obrisana! Ovo je stručni forum i molimo Vas da to poštujete, a svoje emocije u vezi toga pokazujte na nekom drugom mjestu. 

16. Moderatori foruma
Članovi ovog foruma nemojte ulaziti u diskusije sa Moderatorima ovog foruma ukoliko Vas opomene zbog Vaših pogrešaka o nepridržavanju pravilnika. Imaju puno pravo da Vas istog trena isključe sa foruma na određeni broj dana.

17. Linkovi ka drugim forumima
Zabranjeno je koristiti linkove na druge forume u postovima, potpisima ili avatarima! Svako kršenje ovog pravila biti će kažnjeno brisanjem linka ili banom člana.

Pravinik za Shoutbox
1. Zabranjeno je postavljanje keysa.
2. Zabranjeno je postavljanje serial number-a.
3. Zabranjeno je vređanje na bilo kojoj osnovi.
4. U shoutbox-u ne postavljajte tehnička pitanja. Pitanja postavljajte u odgovarajućim forumima.
5. Zabranjeno je postavljanje linkova na shoutboxu!
6. Svako kršenje ovih pravila povlači za sobom suspenziju ili ban.

Registracijom u forum prihvaćate da ćete se pridržavati svih gore navedenih pravila ponašanja na ovom forumu.

Vaš KERMAN Forum Team
« Zadnja izmjena: 22.01.2009, 12:15:28 od IvanM »