Kao što službene stranice oiv.hr navode potpuni prijelaz kreće 25. svibnja i završava 4. lipnja 2020. godine. Već sada se može primati DVB-T2 signal što je dobro jer imate mogućnost provjere dali vaš TV prijemnik spreman za takvu vrstu signala. Već prije smo objavili kartu na kojoj se nalaze zapisani svi odašiljači u RH  sa njihovim parametrima emitiranja (dostupnog signala link). Uglavnom ako ste skeniranjem primili programe koji imaju u sebi naziv HD, sliku ne vidite i eventualno samo čujete zvuk onda nastavite čitati ovaj članak. U kući to ćemo riješiti ugradnjom vanjskog DVB-T2 prijemnika, da još jedan daljinski upravljač na vašem stolu i problemi kako to sve koristiti, posebice kod starijih korisnika. Imate 5-10-15-20 apartmana spojenih preko multiswitcha sa prijemom satelitskih i zemaljskih programa, najbolje je da stavite na TV tzv. combo uređaj Amiko Extra koji objedinjuje i prijem satelita i zemaljskog signala. Neki televizori imaju mogućnost odabira source ili izvor signala npr. Analog, Digital, Skart, HDMI1, HDMI 2, pa ako se taj sretnik onda ostavite samo aktivan npr. HDMI 1 i time ste riješili problem stalnih pitanja zašto nema slike na ekranu ili kako prebaciti ili nešto je neispravno.

Kod većih objekata, hotela, bolnica, staračkih domova i sl. pitanje je isplativosti promjene svih televizora ? Kao prvo televizori nisu puno radili, još su u dobrome stanju i njihova zamjena zahtjeva veća financijska ulaganja više desetaka tisuća kuna. Prosječni klasični TV, ne hotelski, stoji oko 700-1000kn u veleprodaji, zavisno o modelu. Postoji više načina kako se to može odraditi. Želite li to na jednostavan način riješiti recimo za 4 programa, HTV1, HTV, RTL i NOVA TV, uzmete HDMI modulator tipa TM4HDV i na njega spojite 4 komada DVB-T2 HEVC pouzdanih prijemnika npr. TR63 Triax kao na slici:

dvb-t2>hdmi >dvb-t

Ukoliko vam treba konverzija za 8 programa, npr. HTV1, HTV, RTL i NOVA TV + RTL2, DOMA TV, HRT3 i HRT4 stavite dodano još jedan komplet TM4HDV + TR63 ili za samo dva dodatna programa stavite TM2HD + 2x TR63. Ako već imate postojeću stanicu Triax TDH ili TDX tada u nju možete dograditi HDMI ulazni modul i istu stvar riješiti sa moduliranjem vanjskog DVB-T2 prijemnika. Posebnost Triax HDMI ulaznih modula je u tome što se signal može encodirati u MPEG-2 ili u MPEG-4, pa oni koji imaju nešto starije televizore koji podržavaju samo MPEG-2 će morati koristiti takvo rješenje jer sa TM modulatorima neće riješiti problem. Ili jednostavno ako ste mislili zamijeniti staru dotrajalu stanicu sa novom TDH i TDX rješenja su prava stvar koja podržava cijeli niz signala, IP TV-a i sl. Pitate se dali još postoji rješenje bez vanjskih DVB-T2 prijemnika ? Svakako da postoji ali to nećemo ovdje iznositi jer članak bude preširok, slobodno se javite pa ćemo vam sastaviti komplet rješenje sa transcoderima,  Nove niže cijene u 2020 za stanice TDH i TDX sa pripadnim ulaznim i izlaznim modulima zasigurno će vam omogućiti lakši odabir opreme, a svi koji već imate TDH ili TDX stanicu i novije televizore nećete morati ništa osim ponovno programirati vaše uređaje.