Multipreklopnici ili multiswitchevi poznati su u instalacijama već duži niz godina, 20-30 godina, protokol za njihovo upravljanje došao je iz europskog satelitskog provajdera Eutelsat. U čemu je osnovi problem u Hrvatskoj, vjerojatno i drugdje? Još i danas nažalost nailazimo na projekte koji sadrže krivu topologiju mreže, dali radi toga da se “uštedi” na kablovima ili radi nerazumijevanja rada takvih multipreklopnika ili jednog i drugog skupa. Ukoliko pak ipak projektanti dobro naprave shemu razvoda, onda izvođači/električari pokušaju doskočiti i pojednostaviti si instalaciju pa tu nastane problem kod izvedbe i same funkcionalnosti antenskog sustava. Svaki danas novi televizor ima u sebi ugrađen i satelitski tuner pa je važno da mu i osiguramo u stanu/kući takav signal.

Bez obzira na IPTV i što sve on nudi još nemamo dovoljno pouzdane Internet mreže i/ili operatere da nam takav prijem bude na visokoj razini i jedini izvor kvalitetnog signala. Princip razvoda kod DiSEqC multipreklonika (Designing a Digital Satellite Equipment Control) je uvijek zvijezda razvod, ako želimo imati punu funkcionalnost važno je da do svake utičnice TV/R/SAT ide direktno koaksijalni kabel do multipreklopnika. Nećemo ovdje pokušati objasniti zašto je to tako, ali ako malo prosurfate internetom, wikipedijom naići ćete na hrpu pojašnjenja oko toga.

Multipreklopnici koji podržavaju protokol upravljanja dSCR prema EN50494 i EN50607 mogu koristiti princip razvoda sa diobom signala, naravno vodeći računa o nivoima signala i ostalim parametrima. Svaki razdjelnik signala unosi gušenje u tu liniju pa je potrebno kod proračuna voditi i brigu o tome. Ako trebate pomoć oko vašeg projekta slobodno se javite pa ćemo zajedno naći najoptimalnije rješenje vašeg razvoda signala. I u početku je bio problem oko implementacije DiSEqC protokola upravljanja u satelitske prijemnik i televizore, tako i sada kada je novi dSCR sustav upravljanja potrebno je voditi brigu o tome, o kompatibilnosti i funkcionalnosti.

Ako imamo multipreklopnik sa 4 izlaza na svaki izlaz možemo spojiti do 16 korisnika, ili 4 x 16 = 64 korisnika na multipreklopnik sa samo 4 izlaza, zanimljivo zar ne !

 

Triax dSCR multipreklopnici u shop katalogu 

Princip razvoda signala – primjeri Triax