Započela je promjena koju smo s jedne strane priželjkivali dok sa druge strane nam je mrska je moramo investirati u novu opremu za gledanje televizije. HD programi aktivno se već sada mogu primati u jednom dijelu Hrvatske i svakim danom područje se širi. U Međimurju taj je prijem na kanalu C40 ali sa odašiljača Sljeme dok sa odašiljača Ivanščica još nije u pogonu, mada je bilo najavljeno da će startati do 15/09/2019. Na slici je neslužbena verzija odašiljača koji se planiraju startati ili su već startali prema zonama, pa tako je naša Hrvatska podijeljena na 9 zona od D1 do D9 i svaka zona ima svoje kanale. Na slici možete vidjeti detalje tih zona i pripadne kanale. Sadržaj programa u HD kvaliteti još nije u potpunosti ali svakako je lijepo pogledati utakmicu u HD rezoluciji, vijesti i sl. što se emitira uživo. Naravno da stari filmovi, serije, emisije i slično niti su snimljeni u HD kvaliteti niti se stoga ne mogu emitirati u HD kvaliteti. Samo enkodiranje sadržaja može biti u HD rezoluciji ali u slici se vidi da nedostaje oštrine.

Kako saznati dali vaš TV podržava DVB-T2 i kodec HEVC/H.265 ?

Najjednostavnije je proučite upute od uređaja i tehničke podatke. Neki “novi” televizori nažalost ne podržavaju ili DVB-T2 ili podržavaju DVB-T2 ali ne i HEVC kodec. Evo npr. prije 6 godina sam kupio LG 42LM860 koji je plaćen jako puno jer već tada je imao DVB-T2 tuner, 3D, smart, …. i sve bi bilo u redu da ne postoji ali a to je ne podržava H265. Ovaj model podržava programe/kanale koje odašilju za EVO TV i sve uredno radi jer su H.264 kodecu. Uz to čisto da se požalim i ujedno tehnički kritiziram odluke proizvođača, uz kupljenu HD kameru za Skype servis na TV-u sjetili se jednog dana u LG-u da ukinu Skype uslugu pa sad kamera od par stotina kuna stoji kao ukras na televizoru. Istina Skype je kupljen od strane Microsofta, možda će mi oni vratiti uloženo ! Bilo kako okrenemo uz takve i sl. televizore potrebno će staviti dodatni uređaj koji će vam omogućiti prijem HD signala. Ukoliko vam je TV još stariji i nema niti Youtube, Internet i sl. možete uz njega staviti novi pametni, najčešće na Androidu baziran prijemnik koji će vam ujedno omogućiti tzv. SMART funkcije i prijem DVB-T2 signala. Ako pak vam treba samo treba klasičan prijem DVB-T2 signala onda je dovoljan običan DVB-T2 prijemnik. Naravno da nam je komfor korištenja TV narušen na ovaj način jer uz daljinski za TV moramo imati i daljinski za vaš novi prijemnik.

Što sa hotelima, bolnicama i sl. institucijama ?

U svim tim objektima ima stotina televizora koji će imati problem prijema lokalne “domače” televizije. Sreća ne ove godine već iduće, ali iduća godina nam brzo dolazi. U hotelskim sustavima najčešće se radi pretvorba signala iz jednog oblika u drugi. Tako satelitski programi koji se emitiraju u DVB-S/S2 se transmoduliraju u DVB-C ili DVB-T, pa zajedno sa zemaljskih programima koji su u DVB-T formatu šalju do televizora. Za TDX i TDH stanice Triax nije problem konverzije iz DVB-T2 u DVB-T ili u DVB-C standard međutim i dalje će program ostati u H.265 kodecu te ga “stari” TV neće moči prikazati. Kako konvertirati H.265 u H.264 ? To je pitanje na koje tražimo odgovor. U sljedećoj objavi vezanim za DVB-T2 i HEVC ćemo se pozabaviti i time i ponuditi jednostavnija ili složenija tehnička rješenja. U http://shop.kerman.hr može pronači pretraživanjem “DVB-T2” niz proizvoda koji su vezani uz taj dio.