Svatko tko traži vanjsku antenu za mobilne LTE ili 5G uređaje prije ili kasnije će se suočiti s tipovima konektora CRC-9 i/ili TS-9 . Oba se, nažalost, optički teško razlikuju. Samo oni koji znaju na što trebaju paziti mogu odrediti pravu vrstu. Nažalost, čak ni gledanje priručnika ili tehničkih specifikacija često ne pomaže. Huawei posebno voli skrivati ​​od kupaca vrstu antenskih utičnica iz nepoznatog razloga.

Jedina razlika koja je stvarno bitna je unutarnji promjer vanjskog prstena konektora. Srednji klin ima iste dimenzije na TS-9 i CRC-9, što nažalost nije bez opasnosti. Zato što se TS9 utikač s unutarnjim promjerom od 2,5 mm može gotovo bez napora priključiti u CRC9 utičnicu. Problem s ovim je što vanjski prsten (uzemljenje) nema vezu i također ne sjedi kako treba.

CRC9 lijevo nasuprot TS9 desno

CRC9 lijevo nasuprot TS9 desno

CRC9 konektor je 0,4 mm manji, pa ima unutarnji promjer 2,1 mm. Upravo ta mala, ali vrlo bitna razlika može imati kobne posljedice. Uz malo sile, potpuno je moguće priključiti CRC9 muški konektor u TS9 ženski konektor. Posljedično oštećenje utikača možda se više neće moći popraviti.

CRC9 utičnica (Telecom Stick)

Stick s CRC-9 utičnicom:

CRC9 utičnica (Telecom Stick)

Štap s TS-9 utičnicom:

TS9 utičnica (Vodafone Stick)
TS9 utičnica (Vodafone Stick)

Naš savjet: uvijek dobro pazite na to koju vezu ima odgovarajući uređaj i koristite samo odgovarajući adapter. Uvijek saznajte koju vrstu hardvera imate. Usput, većina 4G i 5G usmjerivača s mogućnošću spajanja vanjskih antena koristi ili SMA ili TS-9 tip. CRC-9 je ovdje vrlo rijedak. Evo primjera Telekom Speedbox rutera iz 2020. sa dvije TS9 utičnice na stražnjoj strani.

TS9 utičnica na Speedbox 4G routeru

TS9 utičnica na Speedbox 4G routeru

U većini slučajeva (99%) naše antene u na kablovima imaju SMA konektore i uz pomoć adaptera prilagođavamo njih i na TS9 priključke.